Beste Cafetière

Om jezelf te trakteren op een welverdiend kopje koffie, kun je natuurlijk kiezen uit een tal van verschillende soorten koffie. Of je nu van een zachte filterkoffie houdt, of een sterke espresso, gezet met een volautomatische machine, iedereen heeft wel zijn eigen favoriete kop koffie.

De cafetière heeft in de loop der jaren zeer veel liefhebbers gecreëerd, omdat het een zeer gemakkelijke manier van koffiezetten is, en de smaak met andere vormen van koffiezetten onevenaarbaar is. De koffie gezet met een french press, zoals een cafetière ook wel genoemd wordt, geeft een zeer pure koffiesmaak, doordat de koffie met heet water goed de mogelijkheid krijgt om in te trekken en zodoende de typische smaak kan ontwikkelen.

Het leuke aan deze manier van koffiezetten is dat het voor iedereen gemakkelijk te doen is. De cafetières zijn over het algemeen niet duur én het gemak zorgt ervoor dat je niet alleen thuis, maar letterlijk overal gemakkelijk kunt genieten van de vertrouwde smaak van je favoriete kopje koffie.

Om je op weg te helpen om een cafetière aan te schaffen, hebben we de beschikbare cafetières voor je onderzocht en de beste onderverdeeld in een aantal categorieën. Je kunt hier namelijk doordrukpotten vinden in een luxe categorie, een betaalbare- en een goedkope categorie. Zo is er voor elk wat wils. Realiseer je wel dat de goedkope top drie veelal kleinere cafetières bevat en deze is dus ideaal voor wanneer je graag alleen, of met zijn tweeën geniet van een lekkere kopje koffie. Ook kun je met een gerust hart onze beste koop bestellen. Deze vonden we zo goed, dat we deze van harte aan je aanbevelen.

Wij wensen je veel plezier met het uitzoeken van een cafetière. Om jouw favoriet snel in huis te halen, kun je op de bestelknop drukken. Zo heb je je french press zo snel mogelijk in huis en kan het genieten beginnen.

Koopgids cafetière

Volgens de verhalen is de cafetière uitgevonden in Frankrijk, vandaar dat deze koffiepot ook wel een french press genoemd wordt. Echter is het eerste patent in 1929 in Italië aangevraagd. Na een aantal modificaties kwam uiteindelijk in 1959 de cafetière zoals we die nu kennen op de markt.

De french press, ook wel lekker praktisch een doordrukpot genoemd, werkt op basis van een koffiemaling en heet water. Na even trekken wordt de zeef naar beneden gedrukt en voilà; een echt vers kopje koffie.

Als jij weleens zo’n cafetière gezien hebt in de winkel, of bij iemand thuis, maar je weet niet precies hoe het werkt en of dit wel iets voor jou is? Dan ben je op deze pagina zeker aan het goede adres. Hier kun jij namelijk alle informatie over zo’n glazen of plastic pot met drukzeef vinden.

De kenmerken van een cafetière

Een cafetière is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en in verschillende groottes. Of jij hem nou alleen voor jezelf gaat gebruiken, of gelijk voor de hele familie koffiezet, dat behoort allemaal tot je mogelijkheden.

Maten

Zo'n french press is in verschillende maten leverbaar. Ben je alleen, dan is wellicht een cafetière van 0,25l voor jou ideaal. Ben je echter met meerdere koffieliefhebbers dan kun je een coffee press ook krijgen in 0,30l, 0,5l, 0,75l, 1l en 1,5liter.

Vormgeving

Alle cafetières hebben een basisvormgeving die een french press zo kenmerkt. Allereerst is er de cilinder, de kern van elk model. In de cilinder wordt de koffiemaling en heet water geschonken. Deze cilinder kan van glas zijn, plastic, dubbelwandig of enkelwandig. Zo kan een dubbelwandige- en plastic cafetière bijvoorbeeld handig zijn om mee te nemen op vakantie.

Om de cilinder heen zit een houder, veelal van plastic, maar dit kan ook van messing of roestvrijstaal zijn. Op zijn deksel zit een drukknop, waarmee je de zeef, die het koffiedik van de koffie scheidt, naar beneden drukt.

Hoe zet ik koffie met een cafetière

Koffiezetten met een french press is niet moeilijk en vergt weinig oefening. Om aan de slag te gaan met zo'n handige doordrukpot heb je allereerst gemalen koffie nodig. Je kunt natuurlijk voorgemalen koffie kopen, of zelf koffiebonen malen met een koffiemolen. Dat laatste is voor een echte verse kop natuurlijk wel erg aan te raden.

Koffiemaling

Om koffie te zetten met een cafetière heb je een medium tot grove maling koffie nodig. Met een fijne maling zal de koffie zeer sterk worden en zal er meer koffieprut achterblijven, doordat het door de zeef heen gaat en zodoende niet goed naar de bodem gedrukt kan worden.

Verhoudingen

De koffie en water verhouding is als volgt; Ongeveer een eetlepel gemalen koffie op 120 milliliter water. Zo’n eetlepel koffie is ongeveer 7 gram koffie. Wil jij je koffie liever wat sterker, voeg dan wat meer koffie, of een ietsjes fijnere maling natuurlijk.

Temperatuur

Om de beste smaak uit de koffie te halen is het belangrijk om heet water tussen de 90 – 95% toe te voegen. Om deze range een beetje constant te houden is het aan te raden om de cafetière eerst voor te verwarmen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de pot met heet water te spoelen. Ook kun je na het toevoegen van het hete water de deksel met zeef erop doen om geen warmte te verliezen, maar uiteraard nog niet doordrukken.

Trektijd

Als je het hete water eenmaal over de koffie hebt gegoten, kan het wachten op jouw verse bak koffie beginnen. Natuurlijk valt over smaak niet te twisten, maar over het algemeen vinden de meeste mensen de koffie het lekkerst na vier minuten trekken. Is dit voor jou te sterk, probeer dan iets korter. Wil jij hem juist wat krachtiger, laat de koffie dan even langer trekken.

Koffiedik scheiden

Als je de koffie naar jouw smaak hebt laten trekken is het tijd om de zeef door te drukken. In één rustige beweging kun je deze naar de bodem drukken. Op deze manier is al het koffiedik op de bodem terecht gekomen en kun je beginnen met schenken.

Voordelen

Een french press heeft natuurlijk een aantal voordelen ten opzichte van andere apparaten. Ten eerste heeft een cafetière natuurlijk geen elektriciteit nodig. Ook is het, ten opzichte van bijvoorbeeld automatische koffiemachines, klein in formaat. Dit maakt het bijvoorbeeld makkelijk meenemen op vakantie. Het enige wat je nodig hebt om de koffie te maken is een warmtebron. Tijdens het kamperen is dit natuurlijk vaak wel te realiseren.

En wat dacht je van de prijs. Zo’n automatische koffiemachine loopt al snel in de honderden euro’s. Dit terwijl een cafetière al vanaf een tientje verkrijgbaar is.

Ook is zo’n handige doordrukpot erg makkelijk in gebruik. Je hebt geen last van lastige instellingen of onderhoudsbeurten. Vooral als jij wilt besparen op onderhoud is een french press voor jou geschikt. Zo’n cafetière kun je namelijk na gebruik gewoon afwassen en hij is weer klaar voor een volgende beurt.

Tevens is de smaak van de koffie iets wat je alleen met een cafetière kunt bereiken. Is deze koffie dus helemaal naar jouw smaak, dan is zo'n doordrukpot natuurlijk echt iets voor jou.

Nadelen

Ben je echter liever bezig met verschillende smaken, veel instelmogelijkheden en verschillende soorten koffie, dan is een cafetière voor jou wat minder geschikt. Je kunt natuurlijk wel wat spelen met verschillende malingen en de trektijd, maar dan houdt het ook wel op.

Ook is een nadeel aan de koffie zelf dat de koffie niet helder is. Je zult altijd “koffiestof” blijven zien in de koffie.

Waar je ook rekening mee moet houden met deze manier van koffie zetten, is dat het een cholesterol verhogend effect heeft. Doordat er geen filter wordt gebruikt, komt de stof cafestol in hogere hoeveelheden dan met filterkoffie in de koffie terecht. Cafestol zorgt voor verhoging van het LDL, het “slechte” cholesterol. Het voedingscentrum adviseert daarom maar 1 kop cafetière koffie per dag te drinken.

Prijs

De prijs voor een cafetière ligt zo tussen de €10 en €100. Dit is natuurlijk afhankelijk van merk, grootte en materiaal. De gemiddelde prijs ligt zo rond de €30 en €50. Je kunt ze op verschillende websites bestellen en zo worden ze de volgende dag al bij je thuis geleverd.